Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
wróć do listy [25 z 2034]

Opinia rzecznika generalnego - 21 lipca 2016 r. - Queisser Pharma - Sprawa C-282/15

OPINIA RZECZNIKA GENERALNEGO

M. BOBKA

przedstawiona w dniu 21 lipca 2016 r.(1)

Sprawa C‑282/15

Queisser Pharma GmbH & Co. KG

przeciwko

Bundesrepublik Deutschland

[wniosek o wydanie orzeczenia w trybie prejudycjalnym złożony przez Verwaltungsgericht Braunschweig (sąd administracyjny w Brunszwiku, Niemcy)]

Bezpieczeństwo żywności - Ustawodawstwo państwa członkowskiego zakazujące produkcji i sprzedaży suplementów diety zawierających aminokwasy - Możliwość uznaniowego odstępstwa





I -    Wprowadzenie

1.        Niniejsza sprawa dotyczy procedury przyznawania odstępstw na gruncie prawa niemieckiego od ogólnego zakazu produkcji i sprzedaży żywności zawierającej między innymi aminokwasy, obowiązującego w prawie krajowym.

2.        W swoim wniosku sąd krajowy zasadniczo zwraca się z pytaniem, czy wymóg uzyskania tymczasowego i uznaniowego odstępstwa przed rozpoczęciem produkcji i sprzedaży takiej żywności w Niemczech jest zgodny z art. 34-36 TFUE, rozporządzeniem (WE) nr 178/2002 (zwanym dalej „rozporządzeniem w sprawie prawa żywnościowego”) i rozporządzeniem (WE) nr 1925/2006 (zwanym dalej „rozporządzeniem w sprawie dodatków do żywności”).

II - Ramy prawne

A -    Prawo UE

1.      Rozporządzenie nr 178/2002: rozporządzenie w sprawie prawa żywnościowego

3.        Rozporządzenie nr 178/2002(2) ustanawia ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego. Artykuł 1 stanowi, że rozporządzenie tworzy podstawy do zapewnienia wysokiego poziomu ochrony zdrowia ludzkiego, z jednoczesnym zapewnieniem sprawnego funkcjonowania rynku wewnętrznego. Określa również „środki umożliwiające stworzenie solidnej bazy naukowej […] wspierające podejmowanie decyzji w sprawach bezpieczeństwa żywności i pasz”.

        Artykuł 4, zatytułowany „Zakres obowiązywania”, potwierdza, że rozdział II rozporządzenia (obejmujący art. 4-21) „dotyczy wszystkich etapów produkcji, przetwarzania i dystrybucji żywności” oraz że „[z]asady ustanowione w art. 5-10 stanowią ogólne ramy o charakterze poziomym, do których należy się stosować podczas podejmowania środków”.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00
do góry
do góry
Potrzebujesz pomocy?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00