Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 18.07.2019, sygn. 0111KDIB3-1.4012.262.2019.2.KO, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111KDIB3-1.4012.262.2019.2.KO

w zakresie dokumentowania przez Wnioskodawcę wydanych posiłków zarejestrowanych kartami elektronicznymi

Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz.U. z 2019 r., poz. 900, z późn. zm.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z 25 marca 2019 r. (data wpływu 30 kwietnia 2019 r.), uzupełnionym pismem z 2 lipca 2019 r. (data wpływu 9 lipca 2019 r.), o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie dokumentowania przez Wnioskodawcę wydanych posiłków zarejestrowanych kartami elektronicznymi - jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 30 kwietnia 2019 r. został złożony ww. wniosek o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie dokumentowania przez Wnioskodawcę wydanych posiłków zarejestrowanych kartami elektronicznymi.

Ww. wniosek został uzupełniony pismem z 2 lipca 2019 r. (data wpływu 9 lipca 2019 r.), będącym odpowiedzią na wezwanie tut. organu z 19 czerwca 2019 r. znak: 0111-KDIB3-1.4012.262.2019.1.KO.

We wniosku przedstawiono następujący zaistniały stan faktyczny:

Wnioskodawca zawarł ze swoim usługobiorcą umowę, na podstawie której, przyjął zlecenie zorganizowania i prowadzenia usług stołówki zakładowej i cateringu.

Świadczenie usług stołówkowych polega na przygotowywaniu posiłków i napojów oraz innych artykułów spożywczych dla pracowników usługobiorcy. Sprzedaż i wydawanie posiłków w stołówce przebiega w systemie samoobsługowym. Wnioskodawca w ramach umowy jest zobowiązany do utrzymywania porządku w stołówce poprzez sprzątanie stołówki, porządkowanie stołów po posiłkach, utrzymanie ogólnego porządku i czystości na terenie stołówki.

Wyżej wymienione usługi są świadczone w lokalu będącym własnością usługobiorcy, który wyposażył go w odpowiednie instalacje i sprzęt i który wynajął odpłatnie Wnioskodawcy lokal stołówki wyłącznie na potrzeby świadczenia wyżej wymienionych usług Wnioskodawcy. Stołówka znajduje się na terenie zamkniętym przedsiębiorstwa usługobiorcy. Uprawnionymi do korzystania ze stołówki są pracownicy usługobiorcy i osoby współpracujące z usługobiorcą. Ze stołówki nie mogą korzystać spoza kręgu osób wskazanych wyżej.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00