Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 27.05.2015, sygn. ITPP3/4513-10/15/JK, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy

Napoje na bazie alkoholu pochodzącego z procesu fermentacji, odpowiadające początkowo pozycji 2206 Nomenklatury Scalonej, do których dodano pewną ilość alkoholu destylowanego, wody, syropu cukrowego, aromatów i barwników, a w przypadku niektórych z nich bazy śmietankowej, w wyniku czego napoje te straciły smak, zapach lub też wygląd napoju wytwarzanego z określonych owoców lub produktów naturalnych, nie są objęte zakresem pozycji 2206, lecz pozycji 2208 Nomenklatury Scalonej.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz.U. z 2015 r. poz. 613, z późn.) oraz § 2 i § 4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz.U. Nr 112, poz. 770 z późn. zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 27 lutego 2015 r. (wpływ 9 marca 2015 r.) o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie wysokości stawki akcyzy jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 9 marca 2015 r. został złożony wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie wysokości stawki akcyzy.

We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe.

Wnioskodawca jest producentem napojów alkoholowych. Posiada skład podatkowy. W ramach prowadzonej działalności zamierza rozpocząć produkcję wyrobów pośrednich o smaku jabłkowym.

Proces produkcyjny tych wyrobów obejmuje dwa etapy:

Pierwszy etap:

Wytworzenie klarownego napoju winnego owocowego o mocy 131% obj. alkoholu z soku jabłkowego.

Napój winny owocowy o mocy 131% obj. Na 1.000 litrów:

litry

kg

%

sok jabłkowy

320

332

30,1

syrop glukozowo-fruktozowy

240

330

29,9

kwas cytrynowy

1,2

2

0,18

aromat jabłkowy

1,0

1,0

0,10

karmel

0,5

0,5

0,05

drożdże

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00