Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Informacja o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego z dnia 03.09.2004, sygn. PP-443/54/2004, Urząd Skarbowy w Łukowie, sygn. PP-443/54/2004

W swoim piśmie Strona wystąpiła z wnioskiem o pisemną interpretacje przepisu prawa zawartego w art. 146 ust. 1 pkt. 2 lit. c ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. 54 poz. 535) mówiącego o opodatkowaniu do dnia 31 grudnia 2007 r. stawką podatku VAT w wysokości 7% usług gastronomicznych, z wyłączeniem:- sprzedaży napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2 % oraz napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5 %,- sprzedaży kawy i herbaty (wraz z dodatkami), napojów bezalkoholowych gazowanych, wód mineralnych, a także sprzedaży w stanie przetworzonym innych towarów opodatkowanych stawką 22 %. Jednocześnie Strona świadcząca usługi gastronomiczne sformułowała następujące zapytania w związku z ww przepisem:1.czy sprzedaż herbaty z cytryną bądź kawy z cukrem opodatkowana będzie stawką 22% podatku VAT?2.czy sprzedaż posiłków w skład, których wchodzą tylko składniki zakupione ze stawką 7% należy sprzedawać ze stawką 7% podatku VAT, np. sprzedaż hamburgera do przygotowania którego wykorzystywane będą tylko składniki zakupione ze stawką 3% i 7%?3.czy sprzedając posiłek w skład, którego wchodzą składniki zakupione ze stawką 22% należy odrębnie wykazać na paragonie fiskalnym bądź fakturze te towary, które zostały zakupione ze stawką 22%? - dla przykładu: czy sprzedając fasolkę po bretońsku powinienem wyodrębnić z całej potrawy użyte do jej przygotowania przyprawy, które zakupiłem ze stawką 22% czy też prawidłowe postępowanie jest takie, że nie należy wyodrębniać z całości przygotowanego posiłku użytej do niego przyprawy, co jest równoznaczne z tym, że całe sprzedawane danie, które zawiera towary ze stawką 22% powinienem opodatkować stawką 7%?4.w celu właściwego zrozumienia przytoczonego powyżej zapisu prawa uprzejmie proszę o wskazanie stosownego przykładu sprzedaży w stanie przetworzonym innych towarów opodatkowanych stawką 22%, o której mowa w art. 146 ust. 1 pkt. 2 lit. c.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00