Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
Data publikacji: 2012-01-10

Ujawnienie w Krajowym Rejestrze Sądowym rocznego sprawozdania finansowego spółki z o.o.

Prowadzenie działalności gospodarczej przez spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością wiąże się z licznymi powinnościami o charakterze sprawozdawczym. Z końcem roku obrotowego pojawia się obowiązek sporządzenia sprawozdania finansowego oraz sprawozdania z działalności spółki, zatwierdzenia tych dokumentów przez właściwe organa spółki, a następnie przekazania pełnej dokumentacji do właściwego urzędu skarbowego oraz złożenia w sądzie rejestrowym celem ujawnienia w Krajowym Rejestrze Sądowym. Artykuł przybliża praktyczne zasady związane z przygotowaniem i złożeniem rocznej dokumentacji finansowej spółki z ograniczoną odpowiedzialnością do Krajowego Rejestru Sądowego.

Obowiązki sprawozdawcze

Sprawozdania finansowe składane właściwym organom, na podstawie przepisów ustawy z dnia 29 września 1994 r. o rachunkowości (j.t. Dz.U. z 2009 r. Nr 152, poz. 1223 ze zm.) są to sprawozdania składające się z bilansu, rachunku zysków i strat, informacji dodatkowej, obejmującej wprowadzenie do sprawozdania finansowego, oraz dodatkowych informacji i objaśnień. Elementy sprawozdania finansowego, a także terminy jego sporządzania wraz z innymi wymaganymi danymi, określają przepisy ustawy o rachunkowości w art. 45 i następnych. W szczególności należy zaznaczyć, że sprawozdanie finansowe sporządza się na dzień zamknięcia ksiąg rachunkowych oraz na inny dzień bilansowy, stosując odpowiednio zasady wyceny aktywów i pasywów oraz ustalania wyniku finansowego. Do rocznego sprawozdania finansowego dołącza się sprawozdanie z działalności jednostki, jeżeli obowiązek jego sporządzania wynika z ustawy lub odrębnych przepisów. W przypadku spółek handlowych wymogi takie stawia ustawa z dnia 15 września 2000 r. - kodeks spółek handlowych (Dz.U. z 2000 r. Nr 94, poz. 1037 ze zm.). Sprawozdanie finansowe oraz sprawozdanie z działalności jednostki sporządza się w języku polskim i w walucie polskiej. Sprawozdanie finansowe podpisuje - podając zarazem datę podpisu - osoba, której powierzono prowadzenie ksiąg rachunkowych, i kierownik jednostki, a jeżeli jednostką kieruje organ wieloosobowy - wszyscy członkowie tego organu, czyli w przypadku spółki z o.o. wszyscy członkowie zarządu (art. 52 ust. 2 ustawy o rachunkowości). Odmowa podpisu wymaga pisemnego uzasadnienia dołączonego do sprawozdania finansowego. Z kolei w rachunku zysków i strat wykazuje się oddzielnie przychody, koszty, zyski i straty oraz obowiązkowe obciążenia wyniku finansowego za bieżący i poprzedni rok obrotowy. Natomiast informacja dodatkowa powinna zawierać istotne dane i objaśnienia niezbędne do tego, aby sprawozdanie finansowe odpowiadało warunkom określonym w ustawie o rachunkowości.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00