Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
Data publikacji: 2006-03-21

Usługi gastronomiczne a rozliczenie VAT

Moja firma świadczy na dość dużą skalę usługi gastronomiczne: obsługuje wesela, chrzciny, komunie, imieniny, studniówki itp. Właściwie nie powinno być problemu z rozliczaniem tego typu usług, gdyby były one prowadzone w siedzibie firmy. Większość tych usług jest jednak prowadzona poza firmą - w lokalach zaproponowanych przez klientów, w ich miejscach zamieszkania. Jak w takim przypadku rozliczać te usługi? Dotychczasowa księgowa księgowała zakup towarów na te imprezy oraz wpływy z tytułu tych usług na osobnym koncie. Jeżeli usługa była wykonywana dla firmy, była wystawiana faktura VAT na usługę gastronomiczną ze stawką VAT 7 proc., a za wydane napoje, kawę i herbatę ze stawką VAT 22 proc. (czy do tych faktur należy dołączać szczegółowe specyfikacje?). Natomiast od klientów indywidualnych były robione wpłaty KP do kasy firmy i od tego naliczany był podatek za dania 7 proc., a za napoje, kawę i herbatę 22 proc. Jednak większość z tych klientów nie chciała żadnych dowodów wpłat i są to dowody wpłaty robione przez właściciela do kasy. Jak to unormować, żeby nie mieć problemów z urzędem skarbowym? Czy należy zainstalować kasę fiskalną? Czy wszystkim wystawiać faktury VAT? Czy wszystkie dowody wpłaty opisywać nazwiskiem i imieniem osoby, dla której była wykonywana usługa (na tych dowodach wpłaty istnieje informacja, na ile osób było wykonywane wesele i cena brutto od jednej osoby)? Czy wystawiać faktury wewnętrzne, czy tylko dowody wpłaty, których dokonuje właściciel do kasy firmy?
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00