Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 18 listopada 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL1-1.440.159.2022.3.MJ

WIS towar – popcorn solony sprzedawany na wynos w restauracji klientom kina

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r., poz. 1540, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2022 r., poz. 931, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku … sygnowanego datą 19 maja 2022 r. (data wpływu 11 sierpnia 2022 r.) uzupełnionego pismem z dnia 13 października 2022 r. (data wpływu 17 października 2022 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – popcorn solony sprzedawany na wynos w restauracji klientom kina

Opis: Towar składa się z zakupionych w hurtowni produktów: (…) g kukurydzy do prażenia (co stanowi (…) % porcji popcornu; (…) g tłuszczu (…), co stanowi (…) % porcji popcornu; (…) g soli co stanowi (…) % porcji popcornu. Z wytworzonego popcornu pozostaje także ubytek w postaci nieuprażonej kukurydzy ok. (…) g (co stanowi około (…)%).

Popcorn sprzedawany jest w restauracji klientom, którzy przychodzą do kina na seans. Produkt jest przygotowywany w części handlowej lokalu, czyli przy ladzie, gdzie znajdują się produkty sprzedawane klientom kina. Gotowy popcorn powstaje poprzez podgrzanie kukurydzy wraz z tłuszczem i solą w specjalnej maszynie.  Po zakończeniu procesu prażenia popcorn pozostaje w maszynie, gdzie na dole maszyny jest utrzymywana stała temperatura, aby popcorn był cały czas ciepły. Klient przy ladzie zamawia popcorn, pracownik nakłada odpowiednią ilość produktu do tekturowego kubełka, przekazuje go klientowi i wydaje paragon. Produkt jest sprzedawany wyłącznie na wynos, a jego skład nie może być modyfikowany.

Rozstrzygnięcie: PKWiU 2015 – 56

Stawka podatku od towarów i usług: 8%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 12f w zw. z art. 41 ust. 2 oraz art. 146aa ust. 1 pkt 2

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00