Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Porada

Porada aktualna na dzień 03-06-2024
Porada aktualna na dzień 03-06-2024
Data publikacji: 2022-08-11

Jakie są kryteria do zwolnienia pracownika gdy etat jest zbędny

PYTANIE

Zatrudnianych jest 114 osób w zakładzie. Jest to placówka całodobowa. Na kuchni pracuje 5 kucharzy. Ze względu na reorganizację pracy kuchni z zespołami, wydawanie kolacji na oddziałach ze względu na małe zainteresowanie przychodzeniem mieszkańców na stołówkę, 1 etat kucharza jest zbędny. Czy można bez konsekwencji dla pracodawcy wypowiedzieć umowę o pracę 1 kucharzowi pracującemu na czas nieokreślony pozostawiając stanowisko "kucharz". Kucharz nie ma w aktach nagany ani upomnień od kierownika. Czym i jak uzasadnić wyznaczenie pracownika do zwolnienia?

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00