Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Porada

Porada aktualna na dzień 09-05-2024 info
Porada aktualna na dzień 09-05-2024 info
Data publikacji: 2021-09-20

Jak obliczyć wysokość diety, jeżeli wartość zapewnionego pracownikowi posiłku przewyższa ryczałt

PROBLEM

Jeden z naszych pracowników przebywał w zagranicznej podróży służbowej w Niemczech, która trwała 3 pełne doby i 16 godzin. W czasie tej podróży miał zagwarantowane przez pracodawcę 2 obiady oraz 3 śniadania, których wartość wyszczególniona na fakturze przekroczyła odpowiednio wysokość 30% i 15% ryczałtowego obniżenia diety (każde śniadanie wyceniono po 10 euro, a obiad po 16,5 euro). Jak w tej sytuacji obliczyć przysługującą pracownikowi należność z tytułu zagranicznych diet?

RADA

Diety przysługujące pracownikowi należy pomniejszyć o 15% za każde zapewnione śniadanie i o 30% za każdy zagwarantowany obiad. Szczegóły w uzasadnieniu.

UZASADNIENIE

W opinii organów podatkowych, niezależnie od formy, w jakiej pracodawca zapewnił wyżywienie pracownikowi odbywającemu podróż służbową, ze zwolnienia podatkowego korzysta tylko ta część otrzymanego świadczenia z tytułu wyżywienia, która nie przekracza wysokości diety określonej w rozporządzeniu o podróżach służbowych. Dotyczy to również zwolnienia ze składek ZUS.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00