Porada
Jaka stawka zryczałtowanego podatku dochodowego dla kucharza
PYTANIE:
Pytanie dotyczy świadczenia usług gastronomicznych jednoosobowej działalności gospodarczej na rzecz restauracji - jest to praca kucharza. Czy powinniśmy zastosować stawkę zryczałtowanego podatku dochodowego w wysokości 15% czy 8,5% lub 3%?
ODPOWIEDŹ:
Kucharz prowadzący działalność gospodarczą może zastosować 3% stawkę zryczałtowanego podatku dochodowego, jeżeli kucharz-przedsiębiorca świadczy swoje usługi gastronomiczne restauracji, czy innej placówce gastronomicznej i nie sprzedaje jednocześnie napojów alkoholowych (o zawartości alkoholu poniżej 1,5%).
Jednak przychody uzyskane z działalności polegającej na świadczeniu usług gastronomicznych z przez zleceniodawcę, mimo iż pochodzą z działalności gastronomicznej, zgodnie z art. 12 ust. 1 pkt 3 lit. f u.z.p.d. podlegają opodatkowaniu stawką ryczałtu w wysokości 8,5%.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right