Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Porada

Porada aktualna na dzień 02-05-2024
Porada aktualna na dzień 02-05-2024
Data publikacji: 2021-04-20

Jaka stawka zryczałtowanego podatku dochodowego dla kucharza

PYTANIE:

Pytanie dotyczy świadczenia usług gastronomicznych jednoosobowej działalności gospodarczej na rzecz restauracji - jest to praca kucharza. Czy powinniśmy zastosować stawkę zryczałtowanego podatku dochodowego w wysokości 15% czy 8,5% lub 3%?

ODPOWIEDŹ:

Kucharz prowadzący działalność gospodarczą może zastosować 3% stawkę zryczałtowanego podatku dochodowego, jeżeli kucharz-przedsiębiorca świadczy swoje usługi gastronomiczne restauracji, czy innej placówce gastronomicznej i nie sprzedaje jednocześnie napojów alkoholowych (o zawartości alkoholu poniżej 1,5%).

Jednak przychody uzyskane z działalności polegającej na świadczeniu usług gastronomicznych z przez zleceniodawcę, mimo iż pochodzą z działalności gastronomicznej, zgodnie z art. 12 ust. 1 pkt 3 lit. f u.z.p.d. podlegają opodatkowaniu stawką ryczałtu w wysokości 8,5%.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00