Artykuł
Ocena ryzyka zawodowego jako kluczowy element zarządzania bhp w czasie epidemii
Największym zagrożeniem ze strony wirusa SARS-Cov-2 jest fakt jego łatwego rozprzestrzeniania się oraz, nader często, fatalne skutki zdrowotne dla osoby zakażonej. Dlatego też podejmowane są tak liczne działania na szczeblach rządowych, samorządowych i wreszcie lokalnych (np. w zakładach pracy), których celem jest ograniczenie narażenia. W pracy niezmiernie istotną rolę odgrywa tzw. ocena ryzyka zawodowego. To właśnie ona, na wszystkich stanowiskach pracy ma na celu analizę zagrożeń oraz ustalenie środków profilaktycznych eliminujących lub przynajmniej ograniczających zagrożenia. Zasadne więc będzie bliższe zapoznanie się z tą instytucją prawa pracy i bhp.
Stosownie do postanowień art. 226 Kodeksu pracy (dalej: k.p.) pracodawca jest obowiązany oceniać i dokumentować ryzyko zawodowe związane z wykonywaną pracą oraz stosować niezbędne środki profilaktyczne zmniejszające to ryzyko.
DEFINICJE
Ryzyko zawodowe to prawdopodobieństwo wystąpienia niepożądanych zdarzeń związanych z wykonywaną pracą, powodujących straty, w szczególności wystąpienie u pracowników niekorzystnych skutków zdrowotnych w wyniku zagrożeń zawodowych powstających w środowisku pracy lub sposobu wykonywania pracy (§ 2 pkt 7 rozporządzenia w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy).
Podstawowym celem oceny ryzyka zawodowego jest zapewnienie poprawy warunków pracy i ochrony życia i zdrowia pracujących. To m.in. od sposobu przeprowadzenia tej oceny zależy skuteczność funkcjonującego w organizacji systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right